היפרדות רשתית

נקודה שחורה בעין…..אינה זבוב!

ד"ר אורי סגל רופא עיניים מומחה לרשתית, מביה"ח עין טל:

"בבדיקה שגרתית להתאמת משקפיים, נמצא מצב של היפרדות רשתית אצל מטופלת צעירה, בת שמונה בלבד, שלא התלוננה על כאבים או טשטוש. זהו סיכון המחייב טיפול דחוף"

רונית אמא של דנה:

"ד"ר סגל התעקש על בדיקת קרקעית העיניים למרות שפנינו לראות האם יש צורך בהחלפת משקפיים. למזלנו בגלל הגילוי המוקדם והניתוח שלאחריו, לא נפגעה ראייתה של דנה ואנו אסירי תודה לד"ר סגל."

היפרדות רשתית היא  מצב בו רשתית העין נפרדת מקיר גלגל העין, לרוב עקב קרע שנוצר בה. לרשתית – תפקיד חשוב ביותר במנגנון הראייה ועל כן היפרדותה מהווה מצב מסוכן, המחייב התערבות כירורגית – מאחר והרשתית שנפרדה לא חוזרת למקומה באופן עצמאי.

הרשתית מכילה את תאי העצב אשר בעזרתם העין קולטת את התמונה. תפקיד הרשתית דומה לתפקיד הפילם במצלמה: זוהי  השכבה הקולטת את  האור החודר לעין (התמונה) ואותו היא מתרגמת לאותות חשמליים המגיעים למוח. ללא תפקוד הרשתית,  לא תתכן ראיה.

היפרדות רשתית מתרחשת בד"כ כתוצאה מהיווצרות חורים או קרעים בהיקף הרשתית. לעיתים הופעת חורים או קרעים, מלווה בתופעות שאם שמים לב אליהם, ניתן להקדים רפואה למכה- להגיע לבדיקת רופא עיניים בשלבים הראשונים של התהליך עוד לפני שהרשתית נפרדה. חורים או קרעים בהיקף הרשתית יכולים להיווצר במשך השנים וזה שכיח יותר בקרב אנשים הסובלים מקוצר ראייה (מספר מינוס במשקפיים) ניתוח הסרת משקפיים בלייזר או ניתוח קטרקט לא מורידים את הסיכון להיווצרות בעיה זו.

לדברי ד"ר אורי סגל:

"חשוב לדעת לזהות את הסימנים היכולים להקדים היפרדות רשתית שהם לרוב:  1. נקודה שחורה כעין זבוב, עכביש או שערה המשנה את מיקומה. תסמין זה נקרא בלעז פלואטר. 2. הבזקי אור המופיעים למשך שברירי שנייה או שניות בודדות באחת העיניים, היכולים להופיע גם כאשר העיניים עצומות. 3. צל בשדה הראיה. 4. טשטוש ראיה."

לדבריו באם החולה מגיע עם חור ברשתית בשלב מוקדם של התהליך, כאשר שולי החור עדיין צמודים- ניתן להציע טיפול לייזר,  "להלחמת"  שולי החור. פעולה זו אינה מאפשרת לסגור את החור, אך מקטינה את האפשרות  להיפרדות של הרשתית עקב החור או הקרע.

ניתוחי רשתית הינם ניתוחים מורכבים,  אולם הטכנולוגיה כיום מאפשרת לבצע ניתוחי רשתית גם בעיניים מורכבות וקשות,. עם זאת, חשוב לדעת שבשל היות הרשתית רקמה עדינה לעיתים מתרחש נזק בלתי הפיך ובעקבותיו פגיעה קשה בראיה, שלעיתים אינה ניתנת לתיקון.

לאור האמור לעיל, כאשר מופיעים הסימנים המצוינים קודם יש לפנות בדחיפות ולהיבדק ע"י רופא עיניים.

כיוון שבקצרי רואי יש שכיחות רבה יותר של היפרדות רשתית רצוי שיבדקו בתדירות של פעם בשנה, ובאוכלוסיה הכללית רצוי להיבדק כל שנתיים מעל גיל 50 על מנת לגלות גם בעיות נוספות שזיהוין המוקדם יאפשר למנוע נזק בלתי הפיך.